Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Εθελοντικές δράσεις στον Απηγανιά 2016

Σήμερα, Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016, στο Σχολικό συγκρότημα Κουτσουρά, ύστερα από πρόσκληση του ΝΠΔΔ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» του Δήμου Ιεράπετρας, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, η πρώτη συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων, για τις εθελοντικές περιβαλλοντικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στις περιοχές των Τοπικών Κοινοτήτων Ορεινού και Σταυροχωρίου το επόμενο διάστημα.

Σε συνέχεια της παρέμβασης που έγινε πέρσι με τα δύο εθελοντικά προγράμματα καθαρισμού - κλαδέματος δέκα χιλιάδων ( 10.000 ) δέντρων στην περιοχή του Απηγανιά, όπου προβλέπεται να δημιουργηθεί θεματικό βοτανικό πάρκο, το ΝΠΔΔ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» του Δήμου Ιεράπετρας, έχει αποφασίσει να συνεχίσει την συνεργασία με την εθελοντική οργάνωση Citizens in Action, και να υλοποιήσει δύο νέα προγράμματα. Το πρώτο, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ορεινού, θα αφορά τον καθαρισμό και την σηματοδότηση του φαραγγιού των πεταλούδων, και θα πραγματοποιηθεί από 7η μέχρι 23η Ιουλίου 2016 και το δεύτερο σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουτσουρά – Σταυροχωρίου, θα αφορά σε εργασίες καθαρισμού και πυροπροστασίας στο δασάκι του Κουτσουρά και θα πραγματοποιηθεί από 1η μέχρι 17η Αυγούστου 2016.

Οι εθελοντικές αυτές δράσεις, θα αναπτυχθούν υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου και σε άμεση συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας, τον Δήμο Ιεράπετρας, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, τις επιτροπές παιδείας και αθλητισμού καθώς και με την Ένωση Ξενοδόχων Ανατολικής Κρήτης και τα ξενοδοχεία της περιοχής μας, τα οποία πρόκειται να στηρίξουν τα δύο προγράμματα προσφέροντας την διατροφή των 30 εθελοντών που θα εργαστούν κατά την διάρκεια των δυο προγραμμάτων.

Στη συνάντηση, αποφασίστηκαν οι λεπτομέρειες των εργασιών και δράσεων που θα πραγματοποιηθούν, κατά την διάρκεια των δύο προγραμμάτων, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο οι εθελοντές, που σημειωτέων θα έλθουν από διάφορες χώρες του κόσμου, θα έλθουν σε επαφή με την τοπική κοινωνία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του τόπου μας καθώς και με τα μέλη της σχολικής κοινότητας της περιοχής μας.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, εκ μέρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» Δήμου Ιεράπετρας οι κ.κ. Δασκαλάκης Παύλος και Λιανάκης Γεώργιος, εκ μέρους του δήμου Ιεράπετρας ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας και υπεύθυνος Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού κ. Παπαδοπετράκης Αντρέας, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου κ. Συλιγάρδος Μανώλης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ορεινού κ. Κουρμουλάκης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουτσουρά - Σταυροχωρίου κ. Κανάκης Μπάμπης, ο Πρόεδρος καθώς και το μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ορεινού κ.κ. Μυλωνάκης Γεώργιος και Περακάκης Γιάννης, εκ μέρους του συλλόγου φίλων βοτανικού πάρκου Απηγανιά ο κ. Προϊστάκης Νίκος, οι Διευθυντές του Λυκείου και Γυμνασίου Κουτσουρά καθώς και οι συντονιστές εκπαιδευτικοί των Περιβαλλοντικών Ομάδων των σχολείων.

Όσοι συμπολίτες μας ενδιαφέρονται να προσφέρουν εθελοντική εργασία ως υποστήριξη των δύο προγραμμάτων, μπορούν να έλθουν σε επαφή με το ΝΠΔΔ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» Δήμου Ιεράπετρας, σε εργάσιμες μέρες και ώρες.