Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Αύγουστος 2015: Το εθελοντικό πρόγραμμα στο δάσος του Απηγανιά

Στις 7 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η γιορτή αποχαιρετισμού προς τιμή των εθελοντών για τον καθαρισμό του δάσους Απηγανιά. Η συμμετοχή των κατοίκων ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η παρουσία των 20 νεαρών εθελοντών από όλο το κόσμο για τριάντα ημέρες άσκησε θετική επίδραση στη συνείδηση των κατοίκων. Ξεκίνησε μία άμιλλα προσφοράς και γενναιοδωρίας από πολιτιστικούς συλλόγους, καταστηματάρχες και ξενοδόχους της περιοχής. Η τοπική κοινωνία θεώρησε άκρως τιμητική για το τόπο τους την παρουσία των ξένων εθελοντών. Το πνεύμα της εθελοντικής προσφοράς, της εορταστικής ατμόσφαιρας και της αρμονικής συνεργασίας εξαπλώθηκε για ένα μήνα πάνω από το δήμο της Ιεράπετρας.
Μεσούσης της κρίσης όταν το παλιό κατέρρεε το καινούργιο γεννιόταν στο δάσος του Απηγανιά. Αποδεικνύεται σε πείσμα των καιρών οτι και οι δυσκολίες ξεπερνιούνται και λύσεις υπάρχουν για τα προβλήματα και οι κάτοικοι συνεννοούνται. Ακολουθήσαμε τις καλύτερες παραδόσεις του τόπου μας, ότι η προστασία, η φροντίδα και δενδροφύτευση του δάσους ανήκει στη τοπική κοινωνία.

Η παρουσίαση της μελέτης γιατο Βοτανικό Πάρκο του Απηγανιά από την ομάδα σχεδιασμού (Δασολόγος μελετητής και Σχεδιάστρια Permacοulture) θα αλλάξει άρδην το σκηνικό. Αποδεικνύεται ότι είμαστε ικανοί να φέρουμε εις πέρας μεγάλης κλίμακας έργα με το λιγότερο δυνατό κόστος και την αρμονική συνεργασία των κατοίκων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. (Δήμος, Δασαρχείο, Περιφέρεια, Πανεπιστήμια, Επιμελητήρια, Περιβαλλοντικές οργανώσεις και Πολιτιστικοί σύλλογοι).

Έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε την δασική εικόνα της Κρήτης από άκρη σε άκρη (Βοτανικά Πάρκα, Δασικά Πάρκα και Άλση Αναψυχής). Όμορφο νησί παραλάβαμε από τους προγόνους, όμορφο νησί θα παραδώσουμε. Ο ελάχιστος φόρος τιμής...

«Φίλοι του Βοτανικού Πάρκου Απηγανιά»